Susanne Boe Skåmedal, funktionschef på lantbruksenheten vid Länsstyrelsen Östergötland Foto: TT/JONAS EKSTRÖMER //SVT

Länsstyrelsen: ”Upplåt era marker för skörd och bete”

Uppdaterad
Publicerad

Efter värmen och torkan råder akut foderbrist för betande djur. Länsstyrelsen Östergötland uppmanar nu markägare att upplåta sina marker till djurhållare för skörd och bete.

Länsstyrelsen ber nu alla markägare – privatpersoner, bolag och kommuner att hjälpa till, då vallskördarna är 30-70 procent lägre än normalt.

I Söderköping och i Linköping har man redan upplåtit kommunala grönytor för att hämta gräs. Och i Norrköping kommer 12 hektar gräs klippas och packas i balar, för att sedan ges bort till lantbrukare.

– Kan vi få fler kommuner att hjälpa till att stötta upp livsmedelsproducenterna här i länet vore det oerhört värdefullt, säger Susanne Boe Skåmedal, funktionschef på lantbruksenheten vid Länsstyrelsen Östergötland.

Åkermarkernas grödor har bränts bort och tillväxten är i princip noll i den extrema värmen. Och enligt länsstyrelsen ser prognoserna dystra ut även för den andra skörden i år.

Många bönder har redan börjat utfodra sina djur med foder som de ska ha under vintersäsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.