Utredning vill placera beredskapskansli i Linköping

Publicerad

Dela in Sverige i sex civilområden och gör vissa landshövdingar till civilområdeschefer – detta enligt ett utredningsförslag som presenterades för regeringen nyligen. Ett av dessa områden skulle utgöras av Kalmar, Jönköpings och Östergötlands län med kansli och chef i Linköping.

Utredningen har letts av Barbro Holmberg, tidigare bland annat generaldirektör för Migrationsverket och landshövding i Gävleborg, och syftet är att förbättra och förstärka det civila försvaret på olika nivåer, enligt ett pressmeddelande från länsstyrelsen.

– Om utredningens förslag beslutas av regeringen får vi en organisation som är robustare och tydligare. Men det viktiga arbetet med genomförandet återstår. Här har länsstyrelserna, de kommande civilområdescheferna och hela samhället viktiga roller för att genomföra arbetet med att bygga upp det civila försvaret, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland, i pressmeddelandet.

Utredningen menar att kansliet borde hamna i Linköping och bemanningen beräknas till elva tjänster.

Total- och civilförsvar

Totalförsvaret består av civilt och militärt försvar. Länsstyrelsen är den högsta civila totalförsvarsmyndigheten inom länet. Tillsammans med Försvarsmakten samordnar länsstyrelsen det civila och militära försvaret regionalt. Syftet med det civila försvaret är att samhället ska fungera vid höjd beredskap och krig. Det civila försvarets främsta uppgifter är att värna civilbefolkningen, säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna och bidra till Försvarsmaktens förmåga vid ett väpnat angrepp eller krig i vår omvärld.

Källa: Länsstyrelsen Östergötland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet