Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elenore Wallin företags- och ekonomirådgivare Hushållningssällskapet Östergötland om påverkan på östgötskt lantbruk Foto: Lovisa Gelin/SVT

Svenska lantbrukare uppmanas fortsätta odla

Publicerad

Rysslands invasion av Ukraina kan leda till brist på livsmedel och foder då Ukraina är en av världens största exportörer av spannmål och solrosolja. Hushållningssällskapet uppmanar nu svenska lantbrukare att bibehålla produktionsnivån.

Den senaste tiden har priserna på tillexempel diesel och mineralgödsel ökat kraftigt vilket kan betyda att lantbrukare funderar över att lägga mer mark i träda eller minska sin odlade areal.

Men det är viktigt att odlingen fortsätter, säger ekonomi- och företagsrådgivaren Elenore Wallin på Hushållningssällskapet i Östergötland.

– Det är viktigt att vi fortsätter producera på mark som det är bra avkastning på, säger hon.

Från Ryssland kommer en hel del mineralgödsel och gas, där det tillverkas, vilket leder till osäkerhet.

Om situationen blir långvarig kan det bli svårt för lantbrukare att producera, då tillgången på insatsmedel kan bli knapp och det kan bli brist på livsmedel och foder.

Hör mer om påverkan i videoklippet här ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet