• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Jeantte Blackert är lantbruksföretagare i närheten av Linköping, och har hundratals grisar på gården. Foto: Thomas Wagner

Fortsatt stora personalproblem för lantbruk och bärodlare

Uppdaterad
Publicerad

Möjligheten att få hit utländska medarbetare till lantbruk, trädgårdar och bärplockning är på grund av corona fortsatt mycket svårt. För stora delar av de gröna näringarna är den utländska arbetskraften helt avgörande, menar LRF i Östergötland.

Inga flyg som går och tuffare gränskontroller, beroende på Covid 19, gör att den utländska arbetskraften inte på samma vis som tidigare kan ta sig till Sverige för att jobba inom lantbruk, trädgårdar och hos bärodlare.

– De problem vi såg för en månad sedan har inte blivit bättre. Många kom tidigare hit från till exempel Polen, Ukraina och Serbien med lågprisflyg som inte längre går. Detta tillsammans med tuffa gränskontroller gör situationen ännu värre, säger Jeanette Blackert ordförande i LRF Östergötland.

Ingen hög status

Att få svensk arbetskraft till den gröna näringen är mycket svårt enligt LRF.

– Tyvärr har inte vår bransch någon hög status bland svenskar och svenska ungdomar. Detta har gjort att tillgången på utländska medarbetare är helt avgörande, speciellt för skörden, säger LRF:s ordförande i Östergötland Jeanette Blackert.

Chartrat flyg

Lantbrukare och odlare söker nu nya sätt att få hit utländska arbetare.

– En del odlare åker och hämtar folk med bil. Kanske måste vi göra som i Finland och Tyskland där man chartrar flyg som tar hit utländska arbetare, säger Jeanette Blackert, ordförande i LRF i Östergötland.

Tidigare i år besökte SVT Nyheter Öst Ringstad gård utanför Norrköping som har stora problem när coronaviruset stänger gränserna. Se mer i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Eva Axelsson beskriver läget för jordgubbsodlingen Foto: Ulf Persson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet