I klippet visar friluftsexperten Adrian Clarke tre olika sätt att göra upp eld. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Sportlovslediga barn får lära sig eldkunskap

Publicerad

Friluftstrenden håller i sig och allt fler hittar ut i skog och mark, och det finns ett stort behov av läran om friluftslivet. Det menar Adrian Clarke som håller kurser i eldkunskap.

– Det är viktigt att kunna göra eld i friluftslivet, säger friluftsexperten Adrian Clarke. I veckan höll han en workshop i ämnet och en skara med både barn och vuxna hade tagit sig till Smedstad dammar i Linköping.

”Det är svårt att få bra pinnar”

Alfons Tidefelt är sju år och han har en del erfarenhet av friluftsliv, genom Strövarna, som är en pedagogisk friluftsaktivitet som leds av Friluftsfrämjandet. Han berättar redan innan workshopen om olika eldningstekniker.

Linköping

Hör i klippet vad Alfons och Rasmus har lärt sig under dagen:

Åttaåriga Olivia och femåriga Matteus Kjellberg från Boxholm har tillsammans med sin pappa tagit sig till Linköping för att lära sig mer om eldkunskap. Förväntan är stor och frågorna haglar från deltagarna, när Adrian Clarke visar sina bästa tips för att lyckas med en värmande eld.

För det finns flera olika sätt att göra en eldstad och det krävs en hel del teknik och arbete för att veden ska fatta eld. Under den kalla, fuktiga och blåsiga februaridagen är det en extra stor utmaning.

I klippet nedan ger Adrian Clarke sina tre bästa eldningstips:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet