Katedralskolan i Linköping. Arkivbild. Foto: SVT

Lärare JO-anmäler kommunchefer i Linköping

Publicerad

Fyra högt uppsatta chefer på Linköpings kommun har anmälts till Justitieombudsmannen (JO) av lärare på Katedralskolan efter vårens kris där en enhetschef fick sparken.

JO-anmälan, som Corren var först att berätta om, är riktad mot kommundirektören Paul Håkansson, utbildningsdirektören Anne Hallberg, personalchefen Anne Enström och skolchefen Åsa Ridne.

Läraren Kenneth Malmsborg, lärare på Katedralskolan, är avsändare för anmälan som inleds med:

”Skälet till anmälan är att beslut som tagits och uttalanden som företrädare för Linköpings kommun gjort i pressmeddelanden, vid presskonferenser och i intervjuer i media, kring en utredning av en gymnasieskola i Linköping, saknat saklig grund, objektivitet och opartiskhet.”

”Då blir man upprörd”

Beslutet att JO-anmäla togs gemensamt av lärarna på ett lokalt fackligt möte för några veckor sedan, enligt Corren.

– När människor, som vi upplever det, gör allt för sin skola och sen anklagas för att vara fuskare och fifflare, då blir man upprörd, säger Kenneth Malmsborg till tidningen.

Kommundirektör Paul Håkansson vill inte kommentera anmälan i dagsläget, utan kommer göra det om JO väljer att ta upp ärendet.

Justitieombudsmannen

Visa
  • Riksdagens ombudsmän, eller i dagligt tal Justitieombudsmannen (JO), är en del av riksdagens kontrollmakt. 
  • JO har till uppgift att på riksdagens vägnar utöva tillsyn över tillämpningen i offentlig verksamhet av lagar och andra författningar.
  • Tillsynen omfattar såväl domstolar och andra myndigheter som de anställda befattningshavarna.

Källa: www.jo.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet