Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lasse Alfredsson är universitetslektor på Linköpings Universitet. Han har byggt en egen lightboard – en lysande whiteboard. Foto: SVT

Lasse sprider ljus över ekvationerna

Publicerad
Universitetslektorn Lasse Alfredsson har löst problemen kring distansundervisning på ett lite särskilt sätt. När han för ett par år sedan upptäckte en amerikansk professor som använde sig av en så kallad ”lightboard” insåg han potentialen – och bestämde sig för att bygga en själv.

Sedan ungefär en och en halv månad tillbaka använder Lasse Alfredsson sin lightboard för att spela in videor på sig själv som han sedan lägger upp på Youtube. Med hjälp av olika statistikverktyg kan han se hur många av hans studenter som har sett videon – och när de väljer att kolla.

– Studenten kan ju titta på de här videorna när man vill och hur många gånger man vill, och pausa och se om ett visst avsnitt. Så jag tror man ökar inlärningen, säger Lasse Alfredsson.

Videoklippen spelar han in i en studio som han byggt i ett rum på Linköpings universitetet. Efter att ha filmat sin föreläsning redigerar han videon och spegelvänder den, så att texten han skriver visas åt rätt håll.

”Jag kommer fortsätta göra videor”

Lightboarden blev färdig lagom till att universiteten införde distansundervisning, men Lasse Alfredsson kommer inte sluta spela in föreläsningar när distansundervisningen upphör.

– Jag kommer att fortsätta göra videor på samma sätt. Jag har blivit väldigt inspirerad när jag ser hur det funkar i verkligheten också, det har uppfyllt mina förväntningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet