Sandra Wahlström på Lärarförbundet ifrågasätter att kontroll saknas. Foto: SVT

Lärarförbundet: Tecken på dålig arbetsmiljö på Kunskapsljuset

Publicerad

Facket reagerar starkt på uppgifterna i vår granskning som visar att andelen utbildade lärare på Kunskapsljuset i Norrköping fullkomligt rasat de senaste åren.

– Det är allvarsamt, säger Sandra Wahlström på Lärarförbundet.

Andelen lärare med pedagogisk högskoleexamen hos den muslimska friskolan har sjunkit från 64 procent till 31 under de senaste fem åren. Det visar siffror från Skolverket. Rikssnittet ligger på 82 procent utbildad personal.

– Det är ett tecken på att det inte är någon bra arbetsmiljö för lärarna, säger Sandra Wahlström på Lärarförbundet i Linköping som även är ledamot i förbundsstyrelsen.

SVT GRANSKAR KUNSKAPSLJUSET I NORRKÖPING

Hon är kritisk till att det i dag endast finns en heltidsanställd lärare med legitimation. Sedan 2015 saknas specialpedagog på Kunskapsljuset. Ägaren Isam Bardaqji förklarar det hela med svårigheten att rekrytera.

– Det är inte bara vi som saknar lärare. Hela Sverige saknar 8.000 behöriga lärare, säger han.

LÄS MER: Friskola har fått miljoner i stöd – utan att kontrolleras

Följer inte upp pengarna

Trots att Kunskapsljuset har fått mångmiljonbelopp i extrastöd under sju år har personaltätheten alltså minskat. Det får facket att höja på ögonbrynen.

– Varje krona av våra skattepengar har en alternativ användning, säger Sandra Wahlström.

Vår granskning visar också att ingen har kontrollerat i fall att de 23 miljoner kronorna har använts såsom det var menat. Kommunen och Skolinspektionen skyller på varandra.

– Uppföljning, hur man använder de här pengarna och hur man säkerställer att de går till det som det var tänkt – är ju det viktigaste.

Fakta: Skolan Kunskapsljuset

Kunskapsljuset skola startade i Norrköping januari 1998. 

Skolan består av år F-6. 

Idag finns, enligt en representant för skolan, cirka 150 elever. Enligt hemsidan finns 127 elever på skolan och 40 barn på förskolan. 

Skolans huvudman är ”föreningen Al-Noor Al-Islamia”. 

Skolan har allmän inriktning med muslimsk profil. 

Källa: kunskapsljuset.se

Fakta i vår granskning

Kunskapsljuset har fått 23 miljoner kronor i extrastöd under sju år, enligt utbildningskontoret. Per elev är det är mest i Norrköpings kommun.

Extrastödet utgör 25 procent av Kunskapsljusets budget, enligt våra uträkningar. 

Andelen lärare med pedagogisk examen var 31 procent 2016. Rikssnittet är 82 procent. (källa: Skolverket)

När det gäller andelen högskoleutbildade lärare ligger Kunskapsljuset på 35:e plats från botten av nära 5000 grundskolor. (källa: Skolverket)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT GRANSKAR KUNSKAPSLJUSET I NORRKÖPING

Mer i ämnet