Se diskussionen om kristna skolors betygsättning Foto: SVT

”Vi har ändå bättre resultat än kommunala skolor”

Uppdaterad
Publicerad

Att ha en låg lärarbehörighet är problematiskt, konstaterar Skolverket. Myndigheten fastslår också att rekryteringsbehovet bara ökar. Inom de närmsta fem åren behövs det totalt 77 000 nya pedagoger inom svensk skola och förskola.

På kristna Johannesskolan lyfter man gärna fram en sammanställning med ett 30-tal kristna skolor som ligger generellt högre betygsmässigt än de kommunala i riket.

– Den faktiska kompetensen i klassrummet leder överlag till bättre resultat än en genomsnittlig kommunal skola, säger Jan Rosman ägare till Johannesskolan i Norrköping.

Religiösa friskolor

– Jag kan inte tro att det kan stämma när man inte har behörig personal, säger Sandra Wahlström, ordförande för Lärarförbundet i Linköping.

Lärarförbundet inte imponerat

Samtidigt rasar debatten om att friskolor generellt sätter snällare betyg, och det efter att en forskningsrapport nyligen kom fram till det.

– För vår del så kopplar vi alltid ihop en behörig lärare med en icke-behörig lärare så att betygsättningen ska vara så rätt som möjligt, säger Jan Rosman.

Men från Lärarförbundets sida imponeras man inte av Johannesskolans modell att sätta betyg.

– Då har man inte riktigt förstått vad en lärares behörighet behövs till. Det är ju i undervisningen som behörigheten är avgörande i kontakten med eleverna, säger Sandra Wahlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Religiösa friskolor

Mer i ämnet