”Karin skalar äpplen” av Carl Larsson, bilden är beskuren. Foto: Bukowskis

Larsson-målning ska åter till Norge

Publicerad

Carl Larsson-målningen ”Karin skalar äpplen” ska återlämnas till sin ägare.

Beslaget av den omstridda Carl Larsson-målningen ”Karin skalar äpplen” har hävts och tavlan ska återlämnas till sin juridiskt rättmätige ägare i Norge.

Nu är frågan om tavlan kan komma tillbaka till Norrköpings konstmuseum, varifrån den försvann 1988.

Målningen togs i beslag i november i år när en norrman, som haft tavlan i sin ägo sedan mitten 1990-talet, ville sälja tavlan på auktion i Stockholm. På Bukowskis sattes utropspriset till mellan 1,2 och 1,4 miljoner kronor.

Stölden är preskriberad

Polisen har försökt spåra hur tavlan från början hamnade i Norge och om någon skulle kunna ställas till svars för häleribrott.

– Tyvärr är alla brotten preskriberade, säger Lars Alm, chef för Citypolisens godsspaningsgrupp som tror sig veta vem som stal tavlan till att börja med.

– Ja, det skulle jag väl kunna säga.

Oklar framtid

Tavlans framtid är nu avhängig av en eventuell frivillig överenskommelse mellan den norske ägaren och Norrköpings konstmuseum.

I ett mejl till TT skriver den norske ägaren att han ser åklagarens beslut om att återlämna tavlan som en slutgiltig bekräftelse på att tavlan tillhör honom, men att han är positiv till att sälja tillbaka den till museet.

Norrköpings kommun har sedan tidigare fattat beslut om att inte köpa tillbaka tavlan till marknadspris, men att man kan tänka sig en avsevärt lägre symbolisk summa.

– Vi har haft en inledande kontakt med den norska nuvarande ägaren, säger Carin Fahlén, intendent på museet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer