Amadeus Karlsson och Yosef Srieabo berättar om vad de gillar att läsa i videon. Foto: Mikko Lindskog/SVT

Stor satsning på läsning i Gusums skola

Uppdaterad
Publicerad

För att höja elevernas läskunskaper startar idag projektet LÄSåret i Gusums skola. Rektorn anser att läsningen är det viktigaste verktyget för att klara sig bra i skolan, men också för att bli en del av ett samhälle som i mångt och mycket bygger på skriftlig information.

– Det är jätteviktigt med läsningen om eleverna ska kunna nå kunskapsmålen i samtliga ämnen. Och det är också viktigt för skolans demokratiuppdrag, säger rektor Victoria Ackemo.

Lärarna Madelen Forsberg, Sofia Vretander och Helena Vretander på Gusums skola. Utklädda till sagofigurer när LÄSåret startade. Foto: Mikko Lindskog/SVT
Valdemarsvik

Idag startade projektet och eleverna möttes av inte bara bibliotekarie, utan också figurer från olika böcker. Pippi Långstrump var till exempel misstänkt lik skolans rektor, Victoria Ackemo.

Satsningen ska pågå under hela läsåret och innefattar författarbesök och fadderläsning. Eleverna ska också dramatisera texter och skapa bilder utifrån dem. Även lugna läshörnor ska skapas och skolan, fritidshemmet och biblioteket är involverade i projektet.

Pengar till projektet kommer från Ulla Torstenssons minnesfond.

Läs inte bara detta – se och hör mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valdemarsvik

Mer i ämnet