Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Ulf Wigh / Wighsnews

Lastbilschaufför åtalas för dödsolyckan på E4

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilschauffören som suttit frihetsberövad sedan maj i år åtalas idag för dödsolyckan på E4 – där en TMA-förare, en kvinna i 40-årsåldern, omkom.

Det var i maj i år som tre fordon, en lastbil, en TMA-bil och en personbil var inblandade i en olycka på E4 utanför Norrköping. Alla tre personer som var inblandade i olyckan fördes till sjukhus i ambulans – men kvinnan avled av sina skador.

”Brottet bör bedömas som grovt”

Idag åtalas mannen för tre brott, grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till kvinnas död samt grovt vållande till kroppskada.

I åtalet står det hur chauffören inte anpassat hastigheten som trafiksäkerheten krävt – samt inte vidtagit åtgärder för undvika trafikolyckan. I stämningansökan står det att brottet bör bedömas som grovt eftersom agerandet infattat ett medvetet risktagande.

Mannen nekar till brott

Den polske lastbilschauffören som misstänkts för brotten nekar till brotten, det uppger mannens advokat till TT.

TMA-BIL

TMA står för ”Truck Mounted Attenuator” och är ett ett slags påkörningsskydd i trafiken som monteras på ett arbetsfordon eller lastbil.

TMA-bilen har en ljustavla som gör andra trafikanter uppmärksamma på bland annat vägarbeten eller räddningsinsatser vid trafikolyckor. Syftet är att ge skydd både åt de som utför vägarbeten men även passerande trafikanter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.