Få kvinnor i kommunfullmäktige i Kinda kommun. Foto: TT

Lättade restriktioner – fler politiska möten fysiskt

Publicerad

Sedan den 29 september tidigare i år har flera av restriktionerna som rått under pandemin lättats – det gör nu att allt fler kommuner har sina fullmäktigemöten fysiskt igen.

Flera kommuner i Östergötland återgår nu till fysiska politiska möten. Under tisdagen meddelade Linköpings kommun att man återgår till fysiska fullmäktigemöten. Den 26 oktober hålls det första mötet på ett och ett halvt år med samtliga 79 ledamöter i Linköping.

– Jag menar också att våra ledamöter hanterat dessa möten på ett mycket bra sätt, liksom våra anställda som arbetat med det. Sammanfattningsvis har de digitala sammanträdena varit betydligt mer ansträngande att hantera, men demokratins funktioner har fungerat och levererat de beslut som krävs – vilket är det helt avgörande, säger Lars Vikinge (C), kommunfullmäktiges ordförande till kommunens sajt.

Flera återgår

SVT Nyheter Öst har skickat ut en enkät till alla kommuner i Östergötland och flera kommuner återgår nu till fysiska möten. Finspångs kommun har sitt första fysiska möte idag, 20 oktober och flera kommuner: Ydre kommun, Ödeshögs kommun och Valdemarsviks kommun återgår den 25 oktober. Även Vadstenas, Åtvidabergs, Mjölbys och Gotlands kommuner återgår i oktober.

I till exempel Motala kommun har man valt att vänta något längre. Där blir det första fysiska fullmäktigemötet sedan pandemins utbrott inte förrän i december.

Kinda kommun meddelar att man ännu inte tagit ställning i frågan – det hänger på smittspridningens utveckling.

Norrköpings och Boxholms kommuner har inte svarat på enkäten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet