Leif Hjort var med och tog initiativ till Neuropromenaden i Motala idag. Foto: Privat

Leif motionerar för att uppmärksamma okänd sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Idag vandrade Leif Hjort och många andra i Motala i ”Neuropromenaden” för att uppmärksamma neurologiska sjukdomar.

– Jag blev själv misstrodd av min chef och kallad simulanten. Det är svårt när man inte blir trodd, säger han.

Polyneuropati heter sjukdomen. Leif Hjort berättar att det började med stickningar i fötterna. Sedan fick han känselbortfall och smärta i benen.

Samla in pengar

– I vården kan man mer om de här sjukdomarna numera, men bland allmänheten är de fortfarande ganska okända, säger Leif Hjort.

Idag anordnades därför Neuropromenaden i Motala för att uppmärksamma och samla in pengar till forskning för att hjälpa personer med neurologiska sjukdomar, till exempel MS, ALS och Parkinson.

Neuropromenaden i Motala på lördagen. Foto: Privat

Blev misstrodd

– Det är svårt när omgivningen inte förstår och tror på en. På min förra arbetsplats blev jag kallas simulanten när jag var sjuk, säger han.

Leif Hjort har tidigare varit elitidrottare inom bodybuilding. Det kan han inte längre hålla på med och han har svårt att springa på grund av att han inte känner vaderna och fötterna och har svårt att bedöma avståndet till marken.

Ska bestiga Kebnekaise

Men det stoppar honom inte från att motionera.

– I sommar ska jag bestiga Kebnekaise. Därefter ska jag cykla från Kiruna till Motala i tio etapper på en MTB-cykel. Jag vill visa att även om man har värk och är sjuk så finns det möjligheter att komma ut. Endorfinerna hjälper mot smärtan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.