• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

I klippet får du följa med på fisketur med Leo Ahlström Foto: SVT/Christian S Zetterdahl

Leo har fiskat i Sommen i 50 år: ”Gädda och abborre har ökat”

Uppdaterad
Publicerad

Om det finns någon som har koll på fisket i sjön Sommen så är det Leo Ahlström som bor på Torpön.

I 50 år har han bedrivit fiske i en av Sveriges större insjöar och han tycker sig se en ökning av både abborre och gädda.

– I Sommen började jag fiska 1971 och sedan mitten av 60-talet har jag skrivit fiskedagbok. Det är roligt att gå tillbaka och läsa om olika särskilda händelser och äventyr, säger Leo Ahlström, som är en av få som har en yrkesfiskarlicens i sjön Sommen.

Men att försöka dra några slutsatser över de nedskrivna fångsterna är näst intill omöjligt säger han.

Ydre

– Det omkullkastas direkt om man försöker göra någon form av diagnos. Fisket varierar alltid från gång till gång och det är ju det som är spännande.

Leo Ahlström har tillbringat många dagar på sjön Sommen. Foto: SVT/Christian S Zetterdahl

Bättre fiske efter gädda och abborre

Han tycker inte att fisket har förändrats så mycket genom åren men upplever ändå att det har skett en viss ökning av gädda och abborre.

– Fisket i Sommen är bra överlag och för gädda och abborre tycker jag det har blivit ännu bättre. Det är svårt att ställa någon statistik på fiske men det är roligt, för det finns lika många versioner som det finns fiskare, säger Leo Ahlström och skrattar gott.  

Fakta om sjön Sommen

Sjön Sommen är belägen på gränsen mellan Östergötland och Småland med huvuddelen av sjön i Östergötland.

Sjön har drygt 300 öar och enligt ett gammalt talesätt ska det finnas 365 öar, en ö för varje dag på året. Den största är Torpön.

Sommen är känd för sitt klara näringsfattiga vatten med ett siktdjup på 8-10 meter.

Det största uppmätta djupet är är 53 m, men inofficiella mätningar har visat över 60 meters djup.

Sjön är artrik och hyser 22 arter varav de i särklass mest skyddsvärda är storrödingen och den sjölevande öringen.

källa : Sommens fiskevårdsområde

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ydre

Mer i ämnet