Se här när robotälgen från Linköpings universitet skriver bokstäver. Foto: Linköpings universitet

Älgroboten som ska hjälpa barn med autism

Uppdaterad
Publicerad

Robotälgen ”Lettermoose” byggdes på tio dagar och har vunnit pris på en tävling i Chicago. Det är studenter från Linköpings universitet som har utvecklat roboten som ska hjälpa barn med autism.

Älgen prisas för sina läs- och skrivkunskaper. Det är studenterna Sam Thellman, Fredrik Löfgren och Sofia Thunberg som har utvecklat och byggt ihop älgen.

– Vi frågade oss vad som kan hjälpa människor, och då kom vi in på barn och då främst barn med autism, och att de kan ha lättare att öppna upp sig för robotar, säger studenten Sofia Thunberg.

Montering

Älgen är 3D modellerad och utskriven i fyra olika delar i en 3D-skrivare och är sedan målad. För att roboten skulle kunna röra sig användes tre omnihjul och en lasermus för position.

– Vi har gjort egna kretskort och använt en raspberry pi som en minidator, en kamera i mulen och servo i armarna för att den ska kunna skriva, säger Sofia Thunberg.

Jobbade i 20 timmar per dygn

Roboten ”Lettermoose” byggdes på tio dagar och tävlade mot 18 andra lag från hela världen. Priset som älgen vann var ”deltagarnas pris”.

– Det är fantastiskt att vi vann! Jag tror att vi vann för att vi hade gjort den på så kort tid, men också för att det var en älg och lite charmig, minnesvärd och stack ut lite, säger Sofia Thunberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.