LHC föll på Hovet

Djurgården trivs på Hovet. Minst sagt. Mot Linköping kom säsongens tionde SHL-seger på hemmais. Stockholmarna vann med 6–3.

Inget SHL-lag har bättre poängsnitt på hemmaplan än Djurgården. Faktum är att det bara är Färjestad och Växjö som rest hem från huvudstaden med segrar i bagaget under året.

Trots det var Djurgården långt ifrån favoriter i hemmamötet med Linköping. För östgötarna har fin plusstatistik på Blåränderna. Sedan säsongen 2014–2015 har LHC vunnit tolv av 14 matcher mot Djurgården.

Men på torsdagskvällen spelade det ingen som helst roll.

Bourque tvåmålsskytt

Linköping tog förvisso ledningen i powerplay i upptakten av första perioden, men den här matchen tillhörde Djurgården.

Den forne NHL-stjärnan René Bourque kvitterade till 1–1 kort efter Linköpings ledningsmål – och bara ett par minuter därefter tryckte JVM-uttagne Marcus Davidsson in 2–1, fint framspelad av brorsan Jonathan.

Andra perioden var bara halvminuten gammal då Bourque återigen visade varför han gjort över 700 matcher i NHL och spelat VM för Kanada.

35-åringen serverades av Andreas Engqvist – som för övrigt gjorde sin 200:e SHL-match för Djurgården – trampade ifrån sin back och stänkte in 3–1 bakom en chanslös Jacob Johansson i gästernas mål.

Där och då såg det ut att vara avgjort.

Viktigt mål av jubilaren

Men så var det ju det där med att Linköping brukar ha lätt för Djurgården.

LHC reste sig, reducerade till 2–3, och vid det laget var det nog både en och två supportrar av de 5 455 på Hovets läktare som oroade sig för den där mardrömsstatistiken.

Då klev Engqvist fram.

29-åringen avslutade ett snyggt anfall i slutet av andra perioden genom att lyfta in 4–2, ett mål som betydde mycket.

För trots att Nick Sörensen gjorde 3–4 tidigt i den tredje perioden var Linköping aldrig riktigt nära. I stället såg Lukas Vejdemo och Linus Johansson via varsitt mål till att matchen slutade 6–3, vilket betyder att Djurgården har tio segrar på tolv försök hemma på Hovet under säsongen.