De senaste fyra månaderna har 15 personer blivit bestulna av bedragare. Hör här vad polisen gör för att försöka komma åt den organiserade brottsligheten. Foto: Per Larsson/TT

Liga bakom telefonbedrägerier mot äldre

Uppdaterad
Publicerad

Tre män och en kvinna häktades under torsdagen misstänkta för omfattande telefonbedrägerier. Ligan misstänks ha verkat från Linköping och tros ha kommit över miljonbelopp.

De fyra personerna misstänks för telefonbedrägeri utifrån en metod som kallas vishing, efter voice phishing, skriver Corren.se. Tillvägagångssättet bygger på att främst äldre personer blir uppringa av bedragare som säger att dem ringer från en bank och vill att de godkänner ett nytt Bank-ID.

Genom metoden kan bedragarna kontrollera konton och föra över pengar. Ligan är misstänkt för grova bedrägerier och penningtvätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.