Foto: Ekobrottsmyndigheten

Ligan bakom högskoleprovsfusket tjänade miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Den omfattande rättegången mot de misstänkta högskoleprovsfuskarna är nu inne på sin tionde dag i Linköpings tingsrätt. Efter att tidigare ha haft fokus på själva fusket var det nu dags för åtalspunkterna gällande den ekonomiska brottsligheten. 

Två bröder från Norrköping – 26 och 23 år gamla – och en 21-åring från Lund är misstänkta för bland annat grovt skatte- och bokföringsbrott. Åklagaren och Skatteverket anser att den verksamhet som gått under namnet HP-hjälpen bedrivits som en momspliktig näringsverksamhet och beräknas enligt åtalet ha haft intäkter på 12,7 miljoner kronor. Pengar som inte bokförts eller blivit skattade för.

– Det här är en robust brottsutredning som Skatteverket sedan använt som underlag för sina uträkningar, menade Per Hedman, vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten, i sin sakframställan.

Högskoleprovsfusket

Marknadsförde sig

Åklagarsidan ville idag visa att de tre männen ligger bakom HP-hjälpen och att de drivit verksamheten som ett företag. Ett bevis på detta ska vara att man ogenerat marknadsfört sig i sociala medier och skickat ut direktadresserade reklamblad till drygt 12 000 personer.

De har också dokumenterat verksamheten på ett sätt som kan jämställas med bokföring.

Enligt Skatteverkets genomgång av det bevismaterial polis och åklagare lagt fram så hade HP-hjälpen 92 kunder 2017 som gav verksamheten intäkter på 7,7 miljoner kronor. Och vinsten ska ha landat på många miljoner.

– De här tre gossarna har fördelat resultatet mellan sig, hävdar åklagare Hedman.

Per Hedman, vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Linköping. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Mycket kontanter

Den stora mängden kontanter som HP-hjälpen hade att hantera gjorde att ligan fick hitta olika vägar för att ”tvätta” pengarna. 

– 26-åringen köpte flera dyra datorer som löstes ut kontant och som sedan returnerades. På det sättet fick han fick in pengar på sitt bankkonto, säger åklagaren.

Samtliga tre misstänkta nekar till anklagelserna och bestrider samtliga åtalspunkter. 21-åringen menar att han haft ett anställningsförhållande till HP-hjälpen och hela tiden haft för avsikt att deklarera den miljon han uppger sig ha fått ut som lön.

– Jag har alltid deklarerat de pengar som jag tjänat och det tänkte jag göra med de här pengarna också, säger 21-åringen.

Rädd att bli inlåst

Anledningen till att det inte blev av var på grund av att han hamnade i en nödsituation när polisen gjorde tillslaget och grep männen i Norrköping.

– Jag var rädd för att bli inlåst och att det skulle komma fram att jag deltagit i något som kanske varit olagligt.

Bröderna å sin sida menar att de inte haft sådana roller i verksamheten att de kan hållas ansvariga för någon ekonomisk brottslighet.

Rättegången är schemalagd att pågå fram till den 18 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet