Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linda Staaf vill se en mer hållbar och långsiktig utveckling inom turism och friluftsliv. Hör henne berättar mer om videoprojektet i klippet. Foto: Christian S Zetterdahl

Linda vill diskutera hållbarhet inom turism och friluftsliv

Publicerad

Friluftsprofilen Linda Staaf som är företagare och guide vid Omberg har precis startat videoprojektet ”Let’s Meet and Talk”.

I tolv möten med olika företrädare inom svensk turism och friluftsliv vill hon lyfta frågan om en mer hållbar och långsiktig utveckling inom besöksnäringen och naturturism.

– Om vi ska mäta hur framgångsrik turism är idag så tittar vi endast på hur mycket besökaren konsumerar och hur många gästnätter vi har. Vi glömmer lätt att prata om de ekologiska och sociala aspekterna, säger Linda Staaf.

Tolv möten

I ett dussin videointervjuer kommer nu hon träffa personer från företag, organisationer, medier och bloggare, för att diskutera vilka utmaningar vi står inför, och hur vi tillsammans kan samverka för en hållbar utveckling inom turismen.

– Det är alldeles för mycket fokus på den ekonomiska biten. Vi måste titta mer på helheten. Hur nöjda är exempelvis turismföretagen i ett visst området, hur påverkar det lokalbefolkningen och vad tycker besökarna?

Överturism

En annan fråga som aktualiserats är överturism. I samband med att pandemin bröt ut hittade många nya personer ut till skog och mark, vilket skapade ett stort besökstryck på en del naturområden.

– Vi har tidigare sett att trenden drar åt det här hållet men det kom ändå väldigt plötsligt den här sommaren. Många stod handfallna och hade inte några resurser, rutiner eller strategier för att ta hand om problemet, säger hon.

Naturen ska locka fler turister till Sverige

Samtidigt är målet att öka Sveriges attraktionskraft och naturturismen blir en allt viktigare del av turismen. Och med fler företag och ökad omsättning i branschen finns en stor utmaning att få det gå hand i hand med ett mer hållbart turistande.

– Ja, precis så är det, så vi har en hel del att göra här. Det finns många fördelar med turism men också många utmaningar, och vi måste identifiera dem för att kunna göra det här mer hållbart på lång sikt, säger Linda Staaf.    

Hör när Linda Staaf berättar mer om videoprojektet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer