Foto: Magnus Martinsson, Länsstyrelsen Gotland

Lindeberget blir nytt naturreservat på Gotland

Publicerad

Gotland har berikats med ännu ett naturreservat efter beslut av länsstyrelsen. Det är Lindeberget en knapp mil norr om Hemse, på södra delen av ön, det rör sig om.

Naturvårdshandläggaren Magnus Martinsson säger i ett pressmeddelande att området är av riksintresse för natur- och kulturmiljövård. Där finns alvarmarker och åldriga barrblandskogar.

– Lindeberget är ett uppskattat område för friluftsliv och när området nu blir naturreservat kommer vandringsleden att utvecklas ytterligare.

Höjden har branta stup åt väster, norr och öster. Utsikten ska vara ” hänförande”. I området har också det enda fyndet i Norden av svampen pistagespindling gjorts.

Foto: SVT

Annars är Lindeberget täckt av gammal barrskog. Det finns också hällmarker och i sprickor växer små ormbunkar samt en del mycket små arter av snäckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet