Hör hur några elever på Linghemskolan tänker om beslutet Foto: SVT/Jessica Edeson

Linghemsskolan låser klassrumsdörrarna vid lektionsstart

Uppdaterad
Publicerad

Linghemsskolan strax utanför Linköping har infört en ny metod för att eleverna inte ska komma för sent till lektionerna – man låser dörren till klassrummet.

I ett brev till föräldrar med elever på skolan skriver rektorn, Magnus Wallén, att det har införts åtgärder för dålig disciplin i skolan för att elever som kommer för sent inte ska störa pågående genomgångar.

– Det är ett informationsbrev för att att vi vill komma tillrätta med sena ankomster. Därför skruvar vi upp det här och gör en kraftsamling och styr upp för ungdomar som är på väg åt fel håll, säger Magnus Wallén, rektor på Linghemsskolan.

Sena ankomster – allt mer vanligt

Wallén menar att eleverna max kommer att behöva vänta i tio minuter utanför lektionssalen, och att det inte kommer drabba majoriteten av de elever som sköter sig.

– Anledningen till detta är att vi har sett en utbredd attityd – hos från början ett fåtal elever men nu också hos fler. Man kommer för sent och till och med avviker från lektioner, säger han, och fortsätter:

– De elever som inte kommer vara i tid jobbar vi vidare med. Med min erfarenhet av 15 år som rektor så behöver man sätta gränser, säger Magnus Wallén.

Rätt eller fel – vad säger skollagen?

Om det här är rätt eller fel kan inte Skolinspektionen avgöra på rak arm, men det är inte första gången de hör om låsta klassrumsdörrar.

– Skolinspektionen har fattat ett beslut för grundskolan som rör ett liknande fall och där kom vi fram till att det var rimligt för läraren att inte släppa in direkt när eleven kom försent. Sen hur vanligt det är i skolorna, det kan inte jag uttala mig om, säger Maria Sundkvist, avdelningschef Skolinspektionen i Linköping.

Förbättring går att se

Nu har det gått nästan två veckor sedan skolan införde låsta dörrar och rektorn börjar se resultat.

– Det hart gått precis som jag hoppades, eleverna kommer i tid. Det är klar förbättring sett över hela skolan. Vi har en förhoppning att vi snart kan avveckla det här, säger Magnus Wallén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.