Arkivbild. Foto: Magnus Andersson/TT

Linköping bästa cykelstaden bland stora kommuner

Publicerad

Linköping är Sveriges bästa cykelkommun bland kommuner med fler än 100 000 invånare. Det visar Cykelfrämjandets undersökning Cyklistvelometern. Finspång hamnar på en andra plats bland kommuner med färre än 50 000 invånare.

Norrköping landar däremot på plats 15 av 16 bland de stora kommunerna.

I år har enkäten besvarats av drygt 25 000 cyklister som haft åsikter om cyklingen 115 kommuner. Enligt Cykelfrämjandet är det generellt så att cyklisterna i större kommuner är mer nöjda med förutsättningarna än dem i mindre kommuner.

– Det här är det största kvittot på att arbetet vi utför ger resultat. Vi jobbar ständigt för att det ska bli enklare och säkrare att cykla i kommunen, den här utmärkelsen visar på att invånarna uppmärksammar och uppskattar våra insatser. Det är stort att resultatet baseras på just deras åsikter, det är ju i slutändan för dem vi utvecklar cykelnätet i staden, säger Anna Wallroth, enhetschef trafik och gata, Linköpings kommun, i ett uttalande.

Om Cyklistvelometern

Cyklistvelometern är en återkommande undersökning där Cykelfrämjandet granskar och jämför landets kommuner utifrån vad cyklisterna själva tycker. Undersökningen baseras på en självrekryterad och anonym enkät där alla cyklister i Sverige kan tycka till om cykelförutsättningarna i sin kommun. Cyklistvelometern har genomförts vartannat år sedan år 2018 och genomförs år 2022 för tredje gången. I år besvarades Cyklistvelometern av 25 275 cyklister. Resultaten från undersökningen presenteras på nationell nivå samt på kommunnivå för de kommuner som har fått in ett minsta antal svar i förhållande till antal kommuninvånare. I år redovisas resultat för 115 kommuner. Sist Cyklistvelometern genomfördes år 2020 besvarades enkäten av ca 18 000 cyklister och resultat presenterades för 83 av landets kommuner.

Alla resultat från Cyklistvelometern inklusive fördjupade kommunrapporter finns på cykelframjandet.se/cyklistvelometern-2022.

Källa: Cykelfrämjandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet