Linköping – Bly i vattenkranen

Uppdaterad
Publicerad

Köksblandare kan släppa ifrån sig skadligt höga mängder bly. Det upptäckte Anna-Lena Helin, vars vatten från mässingskranen på släktgården i Vikingstad hade 12 gånger mer bly än gränsvärdet för dricksvatten. Upptäckten oroar både myndigheter och forskare.

Det började med att Anna-Lena Helins syster gång på gång blev dåligt när hon besökte släktgården. Anna-Lena lät därför Göteborgsvatten undersöka mängden tungmetaller i vattnet.

Brunnsvattnet innehöll då 0,28 mikrogram bly per liter. Men när vattnet väl kom ut ur kökskranen, hade blyvärdet stigit till120 mikrogram – alltså hela 12 gånger mer än gränsvärdet för dricksvatten.

-Som konsument blev jag chockad. Jag är ju ingen expert men det hade ju varit katastrof för till exempel barn eller gravida, säger Anna-Lena Helin.

Anna Lena misstänkte att det var vattenledningarna och kopplingarna som orsakade det höga blyvärdet. Men när hon bytte till en ny rostfri kran så sjönk blynivån till drygt fyra mikrogram bly per liter.

Rapport lät Marie Vahter, professor i miljömedicinsk toxikologi vid Karolinska Institutet, titta på Anna-Lenas testresultat.

-Hon har ju gjort ett väldigt gediget arbete och det synes helt klart att det är ifrån själva kranen som blyt löses ut, säger hon.

Bly är mycket giftigt och enligt EU:s livsmedelsmyndighet EFSA bör en vuxen person på 60 kg inte få i sig mer än totalt 30 mikrogram bly per dag.

-Det är hjärnan som är speciellt känslig för bly. I stora befolkningsstudier har man sett att även små mängder bly minskar barnens IQ, säger Marie Vahter.

Anna -Lenas köksblandare heter Nautic och kommer från företaget Gustavsberg. Den är gjord i mässing och har sålts i 60.000-70.000 exemplar. Enligt Gustavsberg innehåller kranen upp till 2,8 procent bly och man menar att den uppfyller de krav som ställs för att kranen ska bli typgodkänd.

Hur reagerar du på de här resultaten?

-Det ser ju högt ut och vi måste definitivt gå till botten och titta på vad det innebär, säger Peter Larsson, vd på Gustavsberg.

Er miljöchef fick veta det här för flera månader sen men har inte gjort några egna tester. Hur kommer det sig?

-Det kan inte jag svara på, men jag kommer definitivt ta en diskussion med honom om det.

Varför har ni bly i era kranar?

-Vi använder mässing med en legering som det ingår bly i. Det är för att det ska vara lätt att gjuta och bearbeta.

När kranar testas för det frivilliga typgodkännandet testas de i vatten med ett pH värde på 7. Men många av landets privata brunnar har surare vatten, vilket ökar risken för blyutfällning. Anna Lenas pH-värde låg på 6,4.

-Alla ska ju kunna använda våra kranar, även de med lägre pH-värde, säger Peter Larsson.

På Kemikalieinspektionen ska man nu utreda frågan om Gustavsbergskranen.

-Vi ser ju ganska allvarligt på detta eftersom halterna visar att det är oacceptabla nivåer på dricksvattnet. Det betyder att det finns risker för människors hälsa, säger Agneta Westerberg, chef på tillsynsavdelningen på Kemikalieinspektionen.

Josefin Lennen Merckx, Rapport

Veronica Gardell, Östnytt

Research: Håkan Frisell

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.