Linköping centrum för feministisk teater

Uppdaterad
Publicerad
Linköping har blivit ett sorts centrum för feministisk teater. I helgen avslutas ett tre år långt projekt där teatergrupper från hela landet samlats i Ung Scen Östs lokaler för att ta teatern in i framtiden.

Det har kallats den starkaste rörelsen i scenkonsten idag – den feministiska. En av de föreställningar som visas i Linköpings i helgen är Snoppen blöder.  

– Titeln är en liten flört med den det gamla radikalfeministiska uttrycket ”klipp kuken”, som har varit omdiskuterat om det är bra att använda eller inte, säger skådespelaren Leopold Bojsenburg.  

Feministiska grupper från hela landet träffas i Linköping för att inspirera varandra berättar Amanda Nordmark som är projektledare för Feministisk scenkonstsamling.  

– Det kommer att skapa sceniska händelser på något sätt. Det kommer att skapas scenkonst.

Gruppen Tvillingskapet vill skapa en ”tjejighetens diktatur”, men de tycker inte att de provocerar.  

– Vi känner att det är det system vi lever i som är väldigt provocerande, och att vi vill hela det, säger Leopold Bojsenburg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer