Foto: SVT

Linköping utökar och fortsätter med kommunala ordningsvakter

Uppdaterad
Publicerad

Sedan ett år tillbaka har Linköpings kommun haft patrullerande ordningsvakter på stan. På måndagen presenterade kommunen de erfarenheter man gjort och hur planen ser ut framåt. Satsningen kommer kommunen nu att fortsätta med.

I ett pressmeddelande skriver kommunen att införandet av kommunala ordningsvakter lett till ökad trygghet för både Linköpingsbor och företagare i stadskärnan.

– Positiva erfarenheter gör att vi inte bara kommer fortsätt med kommunala ordningsvakter utan även utöka såväl område i city som antalet ordningsvakter. Vi avsätter därför extra medel i budget för 2021 och framåt för att det också ska bli fler ordningsvakter som kan täcka upp det större området på ett bra sätt, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande i pressmeddelandet.

Linköping

”Mycket positivt”

Under andra kvartalet 2020 har man rapporterat cirka 300 händelser per månad. De vanligaste händelserna är avvisade personer, bistå medborgare med hjälp, förverkande av alkohol, tillkalla polis och omhändertagande av personer.

– Det är mycket positivt att vi förstärker antalet kommunala ordningsvakter samt utökar deras område. Upprätthållande av allmän ordning och att arbeta trygghetsskapande är en del av det kommunala ansvaret. Alla Linköpingsbor ska kunna känna sig trygga, säger Denisé Cassel (KD), första vice ordförande i kommunstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet