Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Muharrem Demirok (C) och Rebecka Hovenberg (MP). Foto: Fredrik Ahl/SVT

Linköping når inte koldioxidmålet 2025

Uppdaterad
Publicerad

2012 tog Linköping beslut om att vara helt koldioxidneutrala 2025. Ett högt uppsatt mål som nu visar sig bli för svårt att nå.

– Med de insatser vi gjort hittills kommer vi inte att nå målet. Vi kommer att vara på mållinjen men inte nå ända fram, säger kommunalrådet Muharrem Demirok (C).

Hittills har de totala utsläppen minskat med 25 procent per invånare från 2009 fram till 2017.

När man blickat framåt mot 2025 vill man bland annat genomföra minskade utsläpp och effektivisering av transportsektorn med 22 procent. Kommunen vill även utöka solelsproduktionen, utöka mängden producerad vindkraft och genomföra energieffektiviseringar inom industri och hushållssektorn.

Insatserna räcker inte till

Trots dessa och flera andra åtgärder kommer det inte räcka för att nå målet 2025.

– Vi måste öka takten ytterligare. Det kanske viktigaste i det här skedet är att bjuda in Linköpingsborna och civilsamhället mycket mer. Nu måste vi göra det här tillsammans för det är vår gemensamma framtid vi pratar om, säger Muharrem Demirok (C).

Miljöpartiets gruppledare Rebecka Hovenberg håller med om att det kommer bli svårt att nå målet. Hon menar dessutom att de styrandes beslut att satsa på transportsidan göra det ännu svårare.

– Det jag är orolig för framförallt är ju den politik som de för transportsidan där vi ser att de kraftfullt bygger ut för biltrafiken. Det kommer göra det ännu svårare att nå målet, säger hon.

Hör politikerna i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet