Linköpingsspelarna jublar efter seger med 1-2 efter torsdagens damallsvenska fotbollsmatch mot Hammarby IF. Foto: Erik Simander/TT

Linköping räddade segern på tilläggstid

Svenska mästarlaget Linköping var på väg mot ett nytt damallsvenskt poängtapp.

Då avgjorde den engelska anfallaren Natasha Dowie med sitt 2–1-mål på tilläggstid borta mot Hammarby.

I fjol skilde det 24 poäng mellan nykomlingen Hammarby och svenska mästarlaget Linköping när östgötskorna tog sitt andra raka SM-guld.

Inför torsdagens möte på Hammarby IP − i folkmun Kanalplan − så skilde det bara en poäng lagen emellan efter fem spelade omgångar. En poängdifferens som blev fyra efter den sjätte.

Linköping

Linköping var spelförande i matchinledningen på det soluppvärmda konstgräset. Anna Oscarsson höftade in 1−0 efter en hörna från landslagskollegan Kosovare Asllani i den nionde matchminuten.

Dowie avgjorde i 93:minuten

Men bortalagets glädje skulle inte stå sig mycket längre än fem minuter. Med knappt en kvart spelad så styrde Madeleine Tegström in 1–1 för Stockholmslaget och gav majoriteten av de hundratals åskådarna anledning att måljubla.

Linköping – som för knappt två veckor sedan förlorade mot Rosengård i finalen av Svenska cupen – testade hemmalagets målvakt Emma Holmgren flera gånger under den andra halvleken.

Den 21-åriga U 23-landslagsmålvakten tvingades till slut kapitulera. I den 93:e och avslutande tilläggsminuten stötte Linköpings engelska anfallare Natasha Dowie in segermålet till 2–1 efter ett inlägg från höger – och bortalägret kunde segerjubla högt.