– Det finns risk för att företag med kriminella kopplingar kan försöka vinna ett avtal med kommunen, säger Anders Fernemark. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Linköping ska stoppa bidrags- och assistansfusk

Uppdaterad
Publicerad

Genom att inte bevilja tillstånd till näringsidkare som ägnar sig åt organiserad brottslighet, ska kommunen stoppa bidrags- och assistansfusket .

Kriminella som ägnar sig åt näringsverksamhet, kringgår lagar och regler och missbrukar de skattefinansierade välfärdssystemen.

Linköping är en av fem kommuner som deltar i ett nationellt pilotprojekt vars mål är att stoppa bidrags- och assistansfusk, genom stärkt samverkan.

Upphandlingar ett riskområde

– Vid upphandlingar till exempel, finns det risk för att företag med kriminella kopplingar kan försöka vinna ett avtal med kommunen, säger säkerhetschef Anders Fernemark.

Pilotprojektet leds av Polisens nationella operativa avdelning (Noa) och under ett första möte fick kommunen redogöra för de riskområden de ser kopplade till välfördsbrott.

Kräver samverkan

– Vi har kommit en bit på vägen själva, men det är först när vi kan få till en effektiv samverkan med polisen och andra myndigheter som vi kan komma åt denna brottslighet på riktigt, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M).

En viktig del är också att bryta den kriminella rekryteringen i ett tidigt skede. Där spelar skola och socialtjänst en viktig roll.

Förutom Linköping deltar kommunerna Södertälje, Örebro, Helsingborg och Uppsala i pilotprojektet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.