Studenter fällda för förtal

Uppdaterad
Publicerad

Två studenter som skrivit en uppsats om ekonomisk brottslighet döms till dagsböter för förtal. Studenterna valde att skriva om en dömd brottsling, men kontrollerade inte alla uppgifter tillräckligt noggrant.

Domen lyder på dagsböter och studenterna ska också betala 5000 kronor i skadestånd till den utpekade mannen.

Studenterna vid Linköpings universitet gick en kurs om finansiella kriser och ekonomisk brottslighet. I kursen skulle de skriva en enklare uppsats om någon person som dömts för ekonomisk brottslighet.

I arbetet förekommer uppgifter om att den dömde mannen skulle ha lurat en känd artist. Uppgifterna visade sig inte stämma och det borde ha kontrollerats av studenterna. Dessutom hävdades att mannen begått brott redan som tonåring, men mannen dömdes första gången som 31-åring.

När studenterna var färdiga med uppsatsen skickades den till en lärare för att spridas bland kurskamraterna. Ett misstag gjordes dock så att uppgifterna kunde nås av vem som helst via internet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.