Skördetröska. Foto: Audun Braastad/TT

Linköpings kommun stödjer lantbrukare

Publicerad

Linköpings kommun har beslutat att vidta fler åtgärder för att underlätta för lantbrukarna efter sommarens torka. De ska bland annat kunna skörda gräs på kommunal mark.

– Vi behöver göra allt vi kan för att stödja lantbrukarna och förebygga lidande bland människor och djur, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

Tekniska verken har beredskap att hjälpa till med vattenförsörjning om brunnar sinar. Lantbrukarna kan även få dispens att sprida stallgödsel under sommaren. Och eftersom det finns risk att djur måste nödslaktas ska kommunen se över om de har möjlighet att köpa mer svenskt kött.

Ingen motsättning

Kommunen arbetar också med att ta fram ett klimatanpassningsprogram för framtiden för att försöka att bättre hantera eventuellt extremväder.

– Det här är väl en blandning av gammalt och nytt. Men vi i oppositionen motsätter oss inte förslagen. Kanske borde vi tillsammans diskuterat frågorna, men styret vill väl visa handlingskraft, säger kommunalrådet i opposition, Paul Lindvall (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer