Foto: SVT

Mångmiljonsatsning ska öka tryggheten i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens dödsskjutningar och andra grova brott har gjort att styrande Allians för Linköping vill satsa 80 miljoner kronor på trygghetsskapande åtgärder i nästa års budget.

– Fokus i den här satsningen ligger framförallt på tidiga insatser för barn och unga, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Mer resurser till skolan och ökad trygghet utomhus, samt att bryta rekryteringen till de kriminella gängen är de tre huvudpunkterna i satsningen.

Skjutvapenvåldet i Linköping

– Det är en otroligt läskig utveckling vi har med den här typen av skjutningar, så nu krävs den här typen av insatser för att återta kontrollen, säger kommunalrådet Muharrem Demirok (C)

– En av de satsningar vi vill göra är att se till så att vi får mer kameraövervakning. Eftersom polisen inte haft resurser att öka antalet kameror så går vi in och stöttar, säger kommunalrådet Denisé Cassel (KD)

När det gäller skolan vill kommunen bland annat utöka insatsen med heltidsmentorer för att avlasta lärarna. För en ökad trygghet på gator och torg vill man se fler ordningsvakter, kommunala trygghetskameror och fältverksamheten får förstärkning. Rekryteringen till de kriminella gängen ska motverkas genom ökade insatser för barn och unga.

Hör mer om satsningen i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Mer i ämnet