Linköpings universitet med i europeiskt miljardprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Materialfysiker vid Linköpings universitet ingår i forskningssamarbetet kring supermaterialet grafen som finansieras av EU med nio miljarder kronor.

Projektet kallas Graphene Flagship och kommer att ledas av initiativtagaren professor Jari KinaretChalmers tekniska högskola i Göteborg.

– Jag är hedrad och stolt över att Graphene har valts till det första flaggskeppet inom europeisk forskning, och kan försäkra att våra akademiska och industriella partners runt om i Europa är hängivet engagerade i projektet, säger Jari Kinaret i ett uttalande.

En materialfysiker som kommer delta i projektet från Linköpings universitet är professor Rositsa Yakimova.

– Samarbetet med Chalmers är mycket viktigt för oss. Vi ser också fram emot att kunna inleda ett samarbete med Karolinska institutet, bland annat kring grafen som material för biosensorer, säger hon i ett uttalande på universitets hemsida.

Graphene Flagship

Forskningen gäller grafen (med betoning på e:et) som är ett nanometertunt supermaterial som är starkare än stål och ändå lätt och flexibelt. Det kan ge oss allt från böjbara smartelefoner och elektroniskt papper till konstgjorda näthinnor.

I projektet Graphene Flagship, som leds av Chalmers, finns 126 akademiska och industriella forskningsgrupper i 17 länder i Europa. Fyra nobelpristagare sitter i det vetenskapliga rådet.

Källa: Chalmers

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.