Foto: Peter Karlsson LiU/Marcus Ericsson TT

Linköpings universitet vill vara med och starta centrum för djurförsök

Publicerad

Linköpings universitet är en av de aktörer som står bakom en ansökan om 90 miljoner kronor hos Vetenskapsrådet till att bygga upp ett kompetenscentrum för vetenskapliga försök på stora djur.

Projektet går under namnet SWECCLIM – Swedish Experimental Clinical Center for Large-Animal Innovative Models – och leds av professor Henrik Rönnberg vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

– Det handlar om större djur, och då räknar vi med djur som är större än kaniner. I vissa fall räknas även kaniner in i den gruppen, säger Henrik Rönnberg i en kommentar till SVT Väst.

Linköping

Vill vara med och bidra med kompetens

Linköpings universitet motiverar sin medverkan i SWECCLIM med att man vill bidra till att samordna den främsta kompetensen inom humanmedicin, veterinärmedicin och djurskydd i Sverige.

– De resurser LiU kommer att bidra med finns redan i den verksamhet vi har idag. Detta innefattar veterinär, laboratoriedjurspecialister, utrustning och försöksdjursfaciliteter, säger Ann-Christin Brorsson, biträdande professor vid Institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM).

Vilken typ av djurförsök kan det bli tal om på LiU?

– Anläggningen vid LiU kommer att hantera kirurgisk träning för förfining av experiment och metodutveckling för att ersätta djur i utvalda procedurer.

Mindre stöd för försök på större djur

Enligt Vetenskapsrådets egna undersökningar är de flesta svenskar för djurförsök – men inte om det handlar om större djur.

Hur ser du på det?

– När ett försöksdjursexperiment planeras är det viktigt att använda en djurmodell som kan ge svar på aktuell frågeställning. Idag sker majoriteten av alla djurförsök på mindre djurslag, men för vissa försök fungerar det inte att använda smådjursmodeller och i dessa lägen måste man använda större djur, säger Ann-Christin Brorsson.

Förutom SLU och Linköpings universitet står Uppsala universitet, Sveriges veterinärmedicinska anstalt, Karolinska Institutet och Göteborgs universitet bakom ansökan.

Förutom de pengar man ansökt om hos Vetenskapsrådet ska institutionerna stå för den återstående finansieringen av projektet. Om planen går i lås ska SWECCLIM vara igång 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet