Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre av de fyra unga männen som döms till sju års fängelse för mordförsök och grovt vapenbrott i Stockholm kommer från Linköping. Foto: Polisens förundersökning

Linköpingsbornas uppdrag – skulle mörda gängledare i Stockholm

Publicerad

Tre unga män från Linköping åtalas nu vid Södertörns tingsrätt för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Enligt åtalet hade de i uppdrag att döda en av ledargestalterna i den pågående gängkonflikten i Stockholm.

Det handlar om två 21-åringar och en 19-åring från Linköping. Alla tre är väl kända av den lokala polisen i Linköping. Men i Stockholm kunde de lättare gå under polisens radar ända tills de greps.

Polisen beskriver dem som ”tre utförare utan känd koppling till det tilltänkta offret” i förundersökningsprotokollet. Att gängen i storstäderna tar hjälp utifrån blir allt vanligare.

– Det här är en utveckling som vi sett sedan flera år tillbaka, säger Alexandra Bittner som är åklagare i målet.

”Gängen förstärker med tillresta”

Bittner får medhåll av Linköpings chefsåklagare Eva Nemec Nordh.

– Att Linköpingsbaserade kriminella begår brott även i andra städer är inte ovanligt, det förekommer frekvent. Men också att gängen förstärker i Linköping med tillresta från till exempel Stockholm eller Södertälje när det uppstår konflikter här.

För polisens spanare och brottsutredarna är det en försvårande omständighet att kriminella lämnar sin hemmaplan för att begå brott i miljöer där de inte är lika kända.

Maskerade och beväpnade

De tre männen från Linköping greps den 19 mars i Älvsjö efter att de upptäckts av polisens spanare som hade en 24-årig gängkriminell man under uppsikt.

Linköpingsborna satt maskerade och beväpnade med pistoler i en hyrbil och väntade på att 24-åringen skulle dyka upp på en adress som han lurats till. Utredningen visar att de checkat in på ett lägenhetshotell i Bromma två dagar tidigare.

Lierad med Kurdiske räven

24-åringen som skulle mördas har varit tongivande inom den organiserade brottsligheten i södra Stockholm i flera år. Det kriminella gäng han tillhör är lierat med den man som kallas Kurdiske räven och nätverket Foxtrot.

24-åringen figurerade i utredningen av det uppmärksammade mordet på 12-åriga Adriana, men misstankarna mot honom avskrevs.

Åklagare Bittner skriver i stämningsansökan att de tre misstänkta varit ”synnerligen kortfattade i sina förhör”. De nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.