Jenny Aakula tvingades hålla sin frisörsalong stängd efter att ha fått skador i samband med förlossningen. Foto: SVT

Hennes kamp har gett miljoner till förlossningsvården

Uppdaterad
Publicerad

Förlossningsskadorna har fått mer resurser tack vara att kvinnor vågar berätta, säger en av Sveriges ledande läkare på området. Frågan drivs hårt av kvinnor på sociala medier. Jenny Aakula i Skänninge är en av dem.

Frisören Jenny Aakula är efter en lång tids sjukskrivning, många värktabletter och en lång kamp mot vården tillbaka på sin salong i Skänninge. I 1,5 år hölls den stängd på grund av att Jenny drabbats av en förlossningsskada.

Läs också: Jenny: ”En man hade blivit opererad för länge sedan”

Förlossningsskador

Efter många påtryckningar beviljade Region Östergötland till slut en operation för försvagad magmuskulatur, så kallad bukväggsdiastas, på Södersjukhuset i Stockholm. Ett ingrepp som förändrade allt.

”Jag har fått livet tillbaka”

– Det är fantastiskt, det är som att vara i paradiset. Jag har inte ont i ryggen längre och kan jobba kortare dagar, säger Jenny Aakula.

Läs också: Jenny får rätt till operation efter graviditet

Tidigare hade Jenny Aakula problem att resa sig, stå, gå och sköta sina barn. Men nu, efter operationen, kan hon göra rörelser som förut bara var en utopi.

Det händer att kunderna vill prata om förlossningsskador under deras besök. Foto: SVT

Även om operationen förändrade Jennys liv är Region Östergötland restriktiva till ingreppet.

–Det är en svår diagnos och Region Östergötland har valt att inte ge sig in i den diagnostiken, säger Eva Uustal, överläkare på Kvinnokliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Tusentals kvinnor och ett ännu större mörkertal drabbas varje år av förlossningsskador, men trots att det är så pass vanligt visar en undersökning som Region Östergötland gjorde 2016 att problemen ofta inte tas på allvar av vårdpersonalen.

Läs mer om undersökningen: Vårdpersonal vet för lite om förlossningsskador

”Jag vill hjälpa andra kvinnor”

Jenny Aakula är en röst som hörs i debatten kring förlossningsskador. Hon har tillsammans med andra kvinnor i landet startat sidan ”Våga vägra förlossningsskador” som fått tusentals följare och stor spridning på sociala medier.

–Det finns en risk att jag blir känd som en elak debattör som är ute efter Region Östergötland. Det är inte avsikten utan vi vill genom information, stötta kvinnor som ska gå igenom en graviditet och förlossning, säger Jenny Aakula.

Mer pengar till förlossningsvården

Förra veckan betalade regeringen ut 490 miljoner kronor för att förbättra förlossningsvården i Sverige. 22 miljoner går till kvinnovården i Östergötland och nästan 3 miljoner kronor till Gotland.

Läs också: Nu ska förlossningsvården förbättras 

Överläkaren Eva Uustal är en av Sveriges främsta experter på förlossningsskador och menar att det är dagens kvinnor som sett till att förlossningsskadorna hamnat på den politiska agendan.

Regeringen lyssnar till upproren

– I dag har vi unga kvinnor som ställer upp och berättar om förlossningsskador och då får vi plötsligt regeringen med oss.

Eva Uustal har forskat på området i 25 år, men menar att det är först nu som frågorna fått ett rejält genombrott.

– Vi läkare kan inte påverka debatten för då sägs det att vi talar i egen sak. Men får man ett gäng med grupper av kvinnor på sociala medier som ställer upp för varandra, då får man regeringen med sig. Det tycker jag är superhäftigt, säger Eva Uustal.

Se hela inslaget: Så här förändrades Jennys liv efter operationen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsskador

Mer i ämnet