Linköpingsman åtalas för 16 våldtäkter – utpressade offer på nätet

Uppdaterad
Publicerad

En 29-årig man i Linköping åtalas nu för flera fall av våldtäkt, grov utpressning och grovt olaga tvång.

Totalt är sju kvinnor målsägande och de är idag mellan 19 och 39 år gamla, varav flera är närstående till 29-åringen.

Brotten ska ha pågått mellan sommaren 2018 till oktober 2020 och ha uppdagats när en av de utsatta kvinnorna kontaktade polisen om att hon utsatts för hot via nätet.

– Det var den anmälan som startade det här ärendet som sedan växte sig större, säger kammaråklagare Elin Åkerberg som varit förundersökningsledare till SVT Nyheter Öst.

Linköping

Polisen spårade IP-adress

Enligt åklagaren har mannen skapat falska profiler på nätet som han använt för att kontakta flera av målsägandena och sedan utövat påtryckningar.

– Polisen lyckades spåra en IP-adress som var kopplad till en av profilerna, som sedan visade gå till den tilltalades adress, säger Elin Åkerberg.

Mannen greps den 8 oktober och har suttit frihetsberövad sedan dess. Förundersökningen är mycket omfattande – ungefär 4 500 sidor.

Intellektuella funktionsnedsättningar

De målsägande har, enligt åklagaren, varit extra utsatta på grund av konstaterade svårigheter som till exempel intellektuella funktionsnedsättningar.

– Han har hotat dem, pressat dem på pengar och tvingat dem att skicka nakenbilder och filmer på sig själva. Via de här påhittade kontona har han stämt träff med vissa av målsägandena, säger kammaråklagare Elin Åkerberg.

Kvinnorna har sedan tvingats till sexuella handlingar. Enligt åklagaren har 29-åringen lurat kvinnorna att tro att han tillhörde kriminella gäng och lyckats göra dem mycket rädda.

Hör en längre intervju med åklagaren i videoklippet här ovanför.

16 fall av våldtäkt

Mannen åtalas för 16 fall av våldtäkt, fyra fall av grovt olaga tvång, ett fall av grov utpressning, två fall av försök till grov utpressning, två fall av försök till utpressning och tre fall av försök till grovt olaga tvång.

– Chattarna utgör viktig stödbevisning där vi kunnat se mönster i mannens tillvägagångssätt. Vi har också analyserat filmmaterial som fanns i hans telefon för att få fram var och när övergreppen har skett, säger utredare Cecilia Orrby på polisens avdelning för grova brott i Linköping i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet