Linköpingspolisens utredning av busskraschen klar

Uppdaterad
Publicerad

Polisens utredning av olyckan där en dubbeldäckare kraschade in i en viadukt på Grenadjärgatan i Linköping är nu klar och överlämnad till åklagare.

– Vi har hört busschauffören och idag delgavs han misstanke om vårdslöshet i trafik, alternativt att ha varit försumlig och inte följt skyltningen, säger Björn Goding, förundersökningsledare hos polisen i Linköping.

Hur ställer han sig till misstankarna?

Busskrasch i Linköping

– Han förnekar vårdslöshet i trafik, men erkänner själva händelseförloppet.

Åtal eller böter

Nu är det upp till åklagaren att bestämma om det ska väckas åtal för vårdslöshet eller om det ska bli ett bötesföreläggande.

– För vårdslöshet är det då fråga om att busschauffören ska ha gjort sig skyldig till ett medvetet risktagande, säger Björn Goding.

”Vi hade änglavakt”

51 förskolebarn från Rosendalsskolan i Linköping fanns ombord på olycksbussen. Kraschen hade kunnat sluta i en stor tragedi.

– Jag tänker att vi hade änglavakt. När jag kom till olycksplatsen och såg bussen så hade jag tankar om hur många jag skulle hitta där, sade Karin Lång, rektor på Rosendalsskolan, till SVT dagen efter olyckan.

Enligt polisen var chauffören noggrann när det gällde barnens säkerhet.

– Alla barn hade bälte på sig, säger Björn Goding.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Busskrasch i Linköping

Mer i ämnet