Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Matylda Ratajzyk har hittat ett fynd i studenternas second hand-butik. I videon berättar några av studenterna om sina knep för att få pengarna att räcka. Foto: Tina Enström

Linköpings-studenternas knep för att få pengarna att räcka

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen känns, berättar Matylda Ratajczyk som studerar vid Linköpings universitet. Hon försöker planera sina inköp och tycker att second hand är ett bra sätt att få råd med mer.

– Det är väldigt billigt. Och också bra för miljön, att inte köpa så mycket nytt.

Dyrare matpriser slår hårt mot studenter, enligt en undersökning som Swedbank har gjort.

I undersökningen har man tittat på priserna för en genomsnittlig matkasse i 30 butiker och konstaterar att fyra av fem hushåll kan hantera prisökningarna. Men för bland annat studenter är det tufft. Där går nästan hela inkomsten numera till mat och boende.

Linköping

– Man får dra ner på en del av vardagslyxen. Mindre after works och så, säger Abhishek Dhar som forskar vid Linköpings universitet.

”Letar mat som snart går ut”

Studenten Victoria Barth-Håkansson försöker hitta erbjudanden i butiker och appar.

– Och så letar jag efter mat som snart går ut, för den är billigare.

I videon kan du se fler knep som gör att pengarna räcker längre för några Linköpingsstudenter.

Studenten Victoria Barth-Håkansson hittade flera fynd i Liu-studenternas second hand-butik. Ett av fynden var till och med helt gratis. Foto: Tina Enström, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet