– Jag tycker inte att de ska skicka hem en människa som behöver så mycket hjälp, säger Linneas väninna Vivi Jansson. Foto: SVT

Linnea skickades hem – trots att hon var för sjuk för att larma

Uppdaterad
Publicerad

Linnea var sängliggande och helt hjälplös. Ändå skickades hon hem från sjukhuset med ett trygghetslarm. Trots att hon var för sjuk för att kunna larma. Det står i kommunens eget beslut.

– Jag tycker inte att de ska skicka hem en människa som behöver så mycket hjälp, säger Vivi Jansson.

Vivis vännina Linnea skickades hem från sjukhuset efter en stroke, trots att hon var i mycket dåligt skick.

#hemtillvarjepris

– Hon var hjälplös. Hon kunde inte göra någonting själv, säger Vivi.

I Norrköping är huvudregeln numera att gamla som vårdas på sjukhuset ska åka ”hem och pröva” istället för att komma till ett korttidsboende efter sjukhusvistelsen. SVT:s granskning visar att många kommuner i Sverige har liknande riktlinjer.

Hemtjänsten skulle hjälpa henne

För Linneas del innebar det att hon skickades hem med en sjuktransport till sin lägenhet och lämnades ensam i lägenheten. Hemtjänsten skulle hjälpa henne med i stort sett allt: personlig hygien, matning, toalettbesök och även vändningar i sängen.

Hennes väninna Vivi protesterade när biståndsbedömaren berättade att Linnea skulle skickas hem. Även om Linnea skulle få besök av hemtjänsten både dag och natt var Vivi orolig.

– Hon kunde ju inte ens tala för sig och säga hur hon ville ha det eller hur hon mådde, säger Vivi.

Det värsta var att Linnea inte kunde kalla på hjälp, anser Vivi. Och samma bedömning gjorde både vårdpersonalen på sjukhuset och kommunens biståndsbedömare. Det står i kommunens eget beslut.

Ansökan avslogs – sedan ändrades beslutet

Där står att sjuksköterskan ”berättar att Linnea inte har förmågan att använda larm och påkalla hjälp när hon behöver”.

Och i sin egen bedömning konstaterar biståndsbedömaren att Linnea ”inte har förmågan att påkalla hjälp genom ett trygghetslarm”.

Ändå avslogs ansökan om korttidsboende och Linnea skickas hem. Runt armleden fäster man ett trygghetslarm, trots att man alltså vet att Linnea inte kunde trycka på knappen.

– Att de behandlar folk på det här sättet. När hemtjänsten inte var där blev ju Linnea helt ensam. Och personalen vågade inte lämna henne sittande, utan var tvungen att lägga henne ner när de gick. Så hon fick ju för det mesta ligga där, ensam, säger Vivi.

Efter två veckor i lägenheten ändrade kommunen sitt beslut. Då fick Linnea flytta till ett korttidsboende. Hon dog bara fem dagar senare.

”Det är fler som går hem med större vårdbehov”

Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör i Norrköpings kommun, är inte insatt i det enskilda fallet, men får läsa beslutet.

Hur reagerar du på det, att man skickar hem en person som man vet inte kan larma?

– Jag tänker att man måste ha sett att man ändå kan trygga hennes varande. Vi har ju personer på korttidsplatser också som inte kan larma. Och man har ju inte tillsyn dygnets alla timmar på en korttidsplats heller.

Hur vanligt är det att man skickar hem så här svårt sjuka patienter som inte kan larma?

– Det kan jag inte uttala mig om, just att man inte kan larma. Men rent generellt är det ju så i dag att man blir fortfarare utskriven från sjukhus. Och vi ser en trend att det är fler som går hem med större vårdbehov, säger Magnus Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet