Liten risk att få borrelia

Uppdaterad
Publicerad

Fästingar är inte alls så benägna att sprida borrelia som man tidigare har trott. Det har forskare i Linköping kommit fram till i en pågående studie.

Pia Forsberg, professor vid Linköpings universitet, är en av personerna som arbetar med fästingforskningen. Hon vill med vetenskapliga bevis visa att vi inte behöver vara så rädda för borrelia.

– Jag vill lugna människor så att man kan njuta av Sveriges natur, säger Forsberg till Östnytt.

Var tredje till var fjärde fästing bär på borreliasmitta, men nu visar det sig att det är ganska ovanligt att smittan överförs till människor. Av de 5000 tester som gjorts i den så kallade Stingstudien så har bara 6 personer faktiskt fått neuroborrelia.

Tidigare studier har koncentrerat sig på att undersöka fästingarna, medan Stingstudien har följt personer som blivit fästingbitna. De fästingbitna personerna har följts under tre månader och regelbundet fått lämna blodprov.

Ett vanligt symptom är att man får en ett ringformat märke runt själva fästingbettet, men ringen är inte farlig i sig. Dessutom går det oftast att hejda sjukdomen med antibiotika. Andra problem man kan få vid borrelia är huvudvärk och yrsel.

Linköpings universitet startade den så kallade Stingstudien 2007. Runt 60 vårdcentraler i hela landet deltar i studien.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.