Foto: Tekniska verken.

Liu-forskare letar coronaviruset i avloppsvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Linköpings universitet har gjort tester av avloppsvattnet på Tekniska verken i Linköping. Det med syftet att se om man kan hitta viruset SARS-COV-2, eller coronaviruset.

– Tanken är att det ska kunna ge en bättre bild av smittspridningen i hela samhället, säger Johan Nordgren.

Det var för två veckor sedan som det togs prover på Tekniska verken i Linköping.

– Vi gjorde ett första försök förra veckan, mest för att testa den teknik vi redan har. Vi testade för två virus, sars och vinterkräksjukan. Men vi hittade bara vinterkräksjukevirus, säger Johan Nordgren, forskare vid Linköpings universitet.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Men det är enligt honom svårt att i nuläget dra några slutsatser av att man inte fann någon SARS-COV-2, som ger upphov till sjukdomen covid-19, i avloppsvattnet i Linköping.

– Vi vet inte om det beror på att vår teknik är tillräckligt känslig eller om proverna togs i en fas där det inte var så mycket smittspridning. Det som vi kan säga är dock att det finns mindre sarsvirus än vinterkräkvirus i avloppsvattnet. Men vad det betyder går inte att svara på, säger Johan Nordgren.

Kan fungera som varningssignal

Testerna görs i forskningssyfte och för att kunna ge en indikator på smittspridningen i samhället. Man tror alltså inte att avloppsvattnet kan föra covid-19 vidare. Enligt Johan Nordgren är det högst osannolikt att sarsvirus smittar via avloppsvattnet, eftersom det är för känsligt och dör av till exempel tvål.

– Tanken är att det ska kunna ge en bättre bild av smittspridningen i hela samhället. Har man en kontinuerlig koll på avloppsavattnet skulle man kunna se en ökning i vattnet först, innan det börjar märkas för sjukvården. Det skulle kunna fungera som en varningssignal, säger Johan Nordgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet