Forskare från Linköpings universitet har hittat källan till Amazonas stora växthusgasutsläpp. Foto: SVT/Christian S Zetterdahl

Linköpings universitet löser mysterium i Amazonas

Publicerad

Forskare från Linköpings universitet har hittat källan till Amazonas stora växthusgasutsläpp.

– Det var överraskande, säger Axel Enrich-Prast, universitetslektor vid Institutionen för Tema om upptäckten.

Metangasutsläppen via träd som växer i Amazonas är lika stora som växthusgasutsläppen från världens alla hav eller den arktiska tundran. Det visar en ny studie som forskare från bland annat Linköpings universitet tagit fram.

– Det var överraskande att hitta en så viktig och stor global, naturlig metankälla. Våra fynd pekar på att det är viktigt att öka forskningen i tropiska områden, säger Axel Enrich-Prast, universitetslektor vid Institutuionen för Tema.

Tidigare har forskare inte känt till de stora mängdernas källa, men nu kan mysteriet vara löst. Studien visar att träd som växer i stora översvämmade områden längs Amazonfloden, fungerar som utsläppskanaler för metan som bildas i sedimenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.