Foto: Anna Lind Lewin

Biodlare prisades för sitt arbete

Uppdaterad
Publicerad

Biodlingsexpert och utbildare, Lotta Fabricius Kristiansen, har mottagit ett diplom från Gastronomiska Akademin för ”framstående insatser med att sprida kunskaper om biodling och honung – ur alla tänkbara aspekter.”

I mer än 20 år har Lotta Fabricius Kristiansen varit en nyckelperson inom svensk biodling. Nu har hon tilldelats ett diplom för hennes insatser och kunskapsspridning genom åren inom honung och biodling.

Under en högtidlig ceremoni, den 21 januari, fick hon ta emot utmärkelsen från Gastronomiska Akademin.

– Jag vill sprida kunskap om hur nödvändiga våra bin är för odlingen av vår egen mat här i Sverige. Ju fler som får upp ögonen för hur viktiga bina är för vår livsmedelsförsörjning desto bättre. Honungen finansierar faktiskt pollineringen. Det är också roligt att det finns så många spännande sorters honung. Sverige har potential att bli ett lika intressant honungsland som till exempel Italien och Ryssland, säger Lotta Fabricius Kristiansen, i ett pressmeddelande.

Lotta Fabricius Kristiansen Foto: SVT arkiv

Biodling i Tjällmo

I flera år har Lotta arbetet med att marknadsföra svensk honung och svenska biodlare, och står bakom bildandet av föreningen Svenska Bin. Lotta driver också, tillsammans med hennes man, ett biodlings- och utbildningsföretag, där de med ett 70-tal bisamhällen i Tjällmo i Östergötland tillverkar svensk KRAV- honung.

Lotta Fabricius Kristiansen vid bikuporna i Tjällmo Foto: SVT arkiv

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer