I mer än 20 år har Lotta Fabricius Kristiansen varit en nyckelperson inom svensk biodling. Nu har hon tilldelats ett diplom för hennes insatser och kunskapsspridning genom åren inom honung och biodling.
Under en högtidlig ceremoni, den 21 januari, fick hon ta emot utmärkelsen från Gastronomiska Akademin.
– Jag vill sprida kunskap om hur nödvändiga våra bin är för odlingen av vår egen mat här i Sverige. Ju fler som får upp ögonen för hur viktiga bina är för vår livsmedelsförsörjning desto bättre. Honungen finansierar faktiskt pollineringen. Det är också roligt att det finns så många spännande sorters honung. Sverige har potential att bli ett lika intressant honungsland som till exempel Italien och Ryssland, säger Lotta Fabricius Kristiansen, i ett pressmeddelande.
Biodling i Tjällmo
I flera år har Lotta arbetet med att marknadsföra svensk honung och svenska biodlare, och står bakom bildandet av föreningen Svenska Bin. Lotta driver också, tillsammans med hennes man, ett biodlings- och utbildningsföretag, där de med ett 70-tal bisamhällen i Tjällmo i Östergötland tillverkar svensk KRAV- honung.