Region Gotlands kampanj som riktats mot barn har gjort att de vuxna sparat på vattnet. Foto: SVT

Lyckad kampanj riktad mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Kampanjen om att spara vatten på Gotland tycks ha gett resultat. Förbrukningen har varit mindre än på fyra år.

Det råder fortfarande bevattningsförbud på Gotland och nivåerna i grundvattentäkterna på ön, såväl som i övriga delar av landet, är låga. Men när hösten börjar närma sig så tycks oron på Gotland för vattenbrist ha dämpat sig.

– I början av året så var vi ganska oroliga. Sedan så fick vi möjlighet att ta ut mer vatten ur Tingstäde träsk, 20 centimeter till. Då kände vi oss lite lugnare, säger Patric Ramberg, teknisk direktör i Region Gotland.

Har satsat hårt

Region Gotland satsade under våren hårt på att informera om vattenbristen på ön. Det här tycks ha gett resultat

– Förbrukningen har varit mindre i år än på de fyra senaste somrarna, ännu lägre än förra året. Jag tror definitivt att sparkampanjen har varit jättebra. Vi vände oss till barnen och de har säkert sett till så att föräldrarna har sparat vatten, säger Patric Ramberg.

Nivåerna i de stora grundvattentäkterna är fortfarande mycket under det normala enligt mätningar som gjorts av myndigheten Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, den 1 augusti.

Ännu en tuff sommar

I mindre vattentäkter är nivåerna nära det normala tack vare en del regn i juni. Men regnmängderna i juli har varit små och det kommer att bli ännu en tuff sommar innan det stora avsaltningsverket i Kvarnåkershamn kan tas i drift.

– Det beräknas vara klart till sommaren 2019. Det innebär att även 2018 kan bli en problematisk sommar. Det avgörs helt och hållet av hur det blir med nederbörden, framförallt snön i vinter, säger Patric Ramberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.