Polisen och den ideella organanisationen Give Back, som pratar med ungdomar i området, har träffats och pratat om situationen i Hageby. Foto: Philip Sundén

Norrköpings lyckade trygghetsarbete ska fortsätta

Publicerad

Samarbete mellan olika myndigheter har gett resultat. Stadsdelen Hageby i Norrköping bedöms inte längre som så kallat utsatt område. Nu vill kommunen fortsätta det framgångsrika arbetet.

I Norrköping bedömdes Hageby, Navestad och Klockaretorpet som utsatta vid förra listningen, men i år plockades Hageby bort från listan. Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, berättade då om resultaten:

– Vi ser att till exempel skolresultaten har gått upp och att färre brott begås i Hageby. Vi är väldigt tacksamma för det arbete som polisen gör.

Fokus på barn och unga

De senaste åren har polisen, kommunen och flera andra aktörer arbetat fokuserat tillsammans för att förbättra situationen i Hageby och det arbetet vill man nu fortsätta med.

Jörgen Jonsson, koordinator på Utredning- och utvecklingsenheten. Foto: Norrköpings kommun

– Bara för att Hageby tas bort från listan betyder det inte att det inte kan ändras, alla aktörer ser vikten av att fortsätta arbetet, säger Jörgen Jonsson, koordinator på Utrednings- och utvecklingsenheten på Norrköpings kommun.

Han berättar att det framgångsrika arbetet beror på flera saker. Polisen har fokuserat mycket på området och menar att samverkan med andra myndigheter, som socialtjänsten, är viktigt för att kunna vidta åtgärder för barn och unga. Mötesplatsen Portalen är viktig bland annat för dess kontakter med arbetslivet och idrottsföreningarna Hageby IF och Norrköping Basket har fått in fler unga in i föreningslivet.

– På Klingsborgsskolan säger rektorerna att det verkligen vänt, med fler behöriga elever och större närvaro, säger Jörgen Jonsson.

Även bättre i Klockaretorpet

En del av insatserna görs även i de andra utsatta områdena och även i Klockaretorpet har situationen förbättras menar han:

– Polisen blev förvånad över att Klockaretorpet fortfarande var med på listan. Men nu gäller det att fortsätta även om det ser bättre ut.

FAKTA: Så definieras ett utsatt område

Polisen delar in Sveriges utsatta områden i tre kategorier:

Ett utsatt område är ett geografiskt avgränsat område som karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Inverkan är snarare knuten till den sociala kontexten i området än de kriminellas utstuderade vilja att ta makten och kontrollera lokalsamhället. Påverkan kan utgöras av direkta påtryckningar, exempelvis genom hot och utpressning, eller indirekta, som:

  • offentliga våldshandlingar som riskerar att skada tredje man
  • narkotikahandel som bedrivs öppet
  • ett utåtagerande missnöje mot samhället

Ett särskilt utsatt område kännetecknas av en allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen. Det kan även förekomma systematiska hot och våldshandlingar mot vittnen, målsägare och anmälare i området. Situationen i området innebär att det är svårt eller nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag vilket kräver regelmässig anpassning av arbetssätt eller utrustning. Många gånger har det skett en normalisering vilket lett till att varken polisen eller de boende reflekterar över det avvikande läget i området.

Ett riskområde är ett område som uppfyller samtliga kriterier för ett utsatt område men inte riktigt når upp till de kriterier som kännetecknar ett särskilt utsatt område. Läget är dock så alarmerande att det finns en överhängande risk att området riskerar att bli särskilt utsatt om inte adekvata åtgärder sätts in.

Källa: Polisens rapport 2017

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.