Lyckat integrationsprojekt får fortsätta

Uppdaterad
Publicerad

Att få ett jobb är många nyanländas högsta dröm, men för att få det måste man oftast först ha lärt sig det svenska språket. I Norrköping finns det ett framgångsrikt projekt som jobbar med just detta.

Det är tisdag eftermiddag och runt ett bord hos projektet Portalen i stadsdelen Hageby i Norrköping har ett gäng män och kvinnor med utländsk bakgrund samlats. De är där för att lyssna till och prata med veckans inbjudna gäst.

Projektet Portalen startades för 3,5 år sedan av kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder, Migrationsverket, ABF, Marieborgs folkhögskola och Arbetsförmedlingen. Två personer är heltidsanställda i projektet och syftet är att hjälpa människor till egen försörjning – att de ska få ett jobb.

Och genom att lära sig prata och förstå svenska ökar chanserna.

– Jag är utbildad arkitekt och det verkade så svårt i början att anpassa sig i samhället. Men det är viktigt och det första steget är språket. Så från den dagen jag landade i Sverige började jag lära mig språket. Det var jättesvårt i början, men med tiden blir det lättar och lättare, säger Lina Makansi från Syrien.

Ungefär 800 personer har passerat genom Portalens aktiviteter sedan starten. Nästan en fjärdedel har gått vidare till jobb och utbildningar.

– Vi har en metod som handlar om att lyssna på människor och deras behov,  och sedan planera vår verksamhet, säger Natailia Bonilla, verksamhetsledare på Portalen.

Och i somras blev det klart att projektet är säkrat för tre år framöver. Vad tror man då om framtiden?

– Vi behöver mer personal och resurser. Vi har en kö på 38 personer som väntar på en ledig plats i våra aktiviteter. Därför hoppas jag att Portalen blir engagerad i alla frågor som finns i bostadsområdet. Trygghet, arbetslöshet och säkerhet. Som ett verktyg som man kan utforma beroende på vilken social fråga man vill jobba med. Som ett ”community house”, ett hus för människor som bor här. Det är drömmen i framtiden, säger Natailia Bonilla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.