Lyftkroken lossnade vid sänggåendet – rullstolsburen avled av skadorna

Uppdaterad
Publicerad

En äldre person i Mjölby kommun som hade hjälp av hemtjänsten föll vid en förflyttning med golvlyft mellan rullstol och säng. Personen fick en kotfraktur i nacken och hjärnblödning. Hen avled två veckor senare av skadorna.

En lex Maria-utredning startades omgående. Tillverkaren ska i sin tekniska utredning ha hittat ett okänt slitage i bygelkroken, vilket ska ha gjort att den lossnade från golvlyftens arm.

– Resultatet av utredningen har lett till att hjälpmedels-leverantören numera levererar golvlyftar av denna typ med fast bygel, för att ytterligare förbättra patientsäkerheten, säger tf förvaltningschef Caroline Strand i ett uttalande.

– Händelsen är mycket allvarlig och det är bra att förvaltningen har utrett händelseförloppet för att säkerställa att det inte inträffar igen, säger Anna Johansson (S), ordförande i omsorgs- och socialnämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mjölby

Mer i ämnet