Lars Stjernkvist (S) och Sophia Jarl (M) Foto: SVT

M: ”Domen öppnar för diskussion om tiggeriförbud i Norrköping”

Uppdaterad
Publicerad

Högsta förvaltningsdomstolen slår idag i en dom fast att kommuner får införa lokala förbud mot tiggeri. Det moderata oppositionsrådet Sophia Jarl i Norrköping anser att det här är ett bra beslut.

– Det viktigaste är att domen stärker det kommunala självstyret. Kommunerna behöver inte vända sig till riksdagen om de vill införa ett lokalt tiggeriförbud, säger oppositionsrådet Sophia Jarl (M).

”Inte värdigt att tigga”

Hon menar att det är nu inom kommunen kan diskuteras om det här finns platser som drabbats av problem som kan sättas i samband med tiggeri.

Norrköping

– Vissa näringsidkare upplever tiggandet som ett problem medan andra inte alls gör det. Men jag anser att det här öppnar för en diskussion om ett förbud i Norrköping. Argumentet mot ett förbud brukar vara att ”vi kan inte förbjuda fattigdom”, men jag tycker att vi måste hitta andra sätt att hjälpa de här människorna. Till exempel att de söker sig tillbaka till de länder de kommit från. Det är inte värdigt att behöva tigga, säger Sophia Jarl (M).

S tror inte på förbud

Kommunstyrelsens ordförande, Lars Stjernkvist (S), tror dock inte på något förbud i Norrköping – även om det nu blir tillåtet.

– Jag är däremot intresserad av Eskilstuna-modellen, som föreslår tillstånd och registrering för insamling av pengar. Domen kanske också öppnar för den lösningen.

Den modellen skulle innebära ett samarbete med ordningspolisen. Tillstånd ska då sökas på samma sätt som det idag krävs tillstånd för till exempel en manifestation.

– Vinsten blir att vi får kontroll på vilka som vistas i kommunen samt att människor inte utnyttjas. Det finns ju misstankar om att fattiga människor tvingas samla in pengar åt andra, med tillstånd skulle det bli lättare att göra något åt detta, menar Lars Stjernkvist (S).

Nationell samordning

Stjernkvist anser också att det skulle vara bra med likartade regler över hela landet.

– Jag tror att efter det här beslutet behövs det en diskussion på nationell nivå om förbud och ökad kontroll angående insamling av pengar. Jag tror det här beslutet överraskade lagstiftaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet